ME.WELHOT: Haastattelussa Vihtori Tams

ME.WELHOT. kuvastaa Welhoissa mukana olevia ihmisiä, tarinoita, joukkueita ja tapahtumia, jotka muodostavat Welhojen yhteisön. Kauden aikana julkaisemme joka kuukauden ensimmäisellä viikolla ME.WELHOT. haastattelun.

18-vuotias Kuopion klassillisessa lukiossa abivuotta käyvä Vihtori Tams on pitkän linjan welholainen. Hän on ollut mukana toiminnassa jo kymmenen vuoden ajan: ”Welhot oli ensimmäinen seurani ja sähly on aina ollut ykköslajini. Ensimmäisten kausien aikana minulta kysyttiin halukkuutta maalivahtina pelaamiseen, ja siitä se sitten lähti.”

Welhot tarjoaa jäsenilleen monenlaisia polkuja. Viime keväänä Vihtori laittoi kypäränsä naulaan, mutta pelikenttiä hän ei jättänyt. Uusi rooli on löytynyt ottelutapahtumien selostamosta. Muutama vuosi sitten P16 joukkue tarvitsi kuuluttajaa ja Vihtori ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Pian sanavalmista nuorta miestä kysyttiin kuuluttajaksi myös edustusjoukkueiden peleihin. Hyvä palaute johti siihen, että Vihtori pääsi kokeilemaan taitojaan myös selostajana. Tarve kohtasi tekijän, sillä Vihtori on jo pienestä pitäen unelmoinut aikuisena selostavan urheiluotteluita ammatikseen.

Salibandyn lisäksi Vihtori on kuuluttanut myös pesäpalloa. Laji ei ollut hänelle entuudestaan erityisen tuttu, mutta asiantuntemus lajista nousi nopeasti ja kuuluttaminen onnistui hyvin. Täysin kylmiltään ei tehtävään tarvinnut lähteä, sillä Vihtori on innokas penkkiurheilija: lempilajeihin kuuluu salibandyn lisäksi jääkiekko, jossa erityisesti KalPan pelit ovat kiinnostuksen kohteena.

”Tärkeää olisi tehdä sellaista työtä mistä tykkää. Kun katsoo vanhoja urheiluklippejä, niin kyllähän selostus on yksi asia mikä niistä klipeistä niin hienoja tekee.” Vihtorin mukaan selostaja ei kuitenkaan saa tehdä itsestään isompaa numeroa kuin mitä peli on, sillä selostajan tärkein tehtävä on tuoda lisäarvoa peliä seuraaville katsojille. Selostajaesikuvinaan hän pitää Jani Alkiota ja J-P Jaloa. Selostajan uran alkuvaiheeseen Vihtorilla on vinkkejä: ”Selostamaan ei välttämättä ole mikään kiire. Harjoittelee kotonaan selostuksia ja kuuntelee muita selostuksia. Sitten kun tuntuu siltä että olisi rahkeet, niin lähtee yrittämään. Johonkin lajiin tarvitaan varmasti koko ajan lisää selostajia.” Vihtorilla ei ollut aiempia näyttöjä selostukseen, mutta hyvän valmistautumisen avulla hän pääsi nopeasti mukaan. Tällä hetkellä on kulunut tasan vuosi siitä, kun Vihtori selosti ensimmäisen pelin, josta heti tuli hyvää palautetta. Valmistautuminen on yksi selostajan tärkeimmistä rutiineista: ”Jo ensimmäinen peli meni hyvin, kun ei jännittänyt sen vuoksi että tiesin mitä menin tekemään.” Nyt hänellä on takana kokemusta jo yli kahdenkymmenen pelin selostamisesta.

Vihtorin ääntä on kuultu Welhojen miesten Suomisarjan ja naisten F-liigan kotiotteluissa ja sitä tullaan kuulemaan myös tulevissa peleissä. Valmistautumisen hän on aloittanut jo kesällä, kun hän otti selvää joukkueiden pelaajista ja tilastoista. Välillä valmistautuminen voi olla haastavaa, sillä salibandyssä tietolähteet eivät aina ole parhaimmasta päästä ja tämän vuoksi aikaa saattaa kulua paljonkin. ”Viisikin tuntia voi mennä, kun kirjaa muistiinpanoja yhdestä joukkueesta”, Vihtori toteaa.

Parhaaksi kokemuksekseen Welhoissa Vihtori kertoo sen, kun hän selosti ensimmäisen pelin. Tunnelmaa oli myös viime keväänä pelatuissa miesten Suomisarjan nousukarsintapeleissä Loviisan Toria vastaan, kun ympärillä oli paljon porukkaa. Vihtorin mielestä Welhoihin kannattaa tulla mukaan siksi, että mukana on mukavaa porukkaa ja hyvä yhteisö varsinkin talkoohommissa.

Teksti: Erik Rönkä

Kuva: Juha Leskinen