Kuva: Ville Vuorinen / F-liiga


Naisten edustusjoukkue ”Welhottaret” on valmiina toiseen sarjakauteensa naisten pääsarjassa, joka uudistumisensa myötä tunnetaan nimellä F-liiga. Welhottarien riveistä löytyy useampi pelaaja, jolle lauantain ottelu Pirkkalan Pirkkoja vastaan on uran ensimmäinen liigaottelu. Yksi näistä pelaajista on Ella Varis (s.2003), jolle odottavan aika on ollut pitkä.

Palataan kevääseen 2019. Tuolloin 15-vuotiaalla Ellalla oli menossa ensimmäinen täysi kausi naisten edustusjoukkueen riveissä. Pidemmän kaavan mukaan edennyt kausi oli saamassa päätöksensä huhtikuun 14.päivänä, jolloin Welhottaret matkasivat Uusikaarlepyyhyn liigakarsintojen ratkaisevaan 5.otteluun Blue Foxin vieraaksi. Ella yhdessä Ella Jolkkosen (s.2003) ja Olivia Honkosen (s.2001) kanssa kantoivat kauden aikana suurta vastuuta nuoresta iästään huolimatta. Ja mikäs sitä oli kantaa, kun tulosta tuli. Liigakarsintojen 5.ottelu ei ollut poikkeus; ajassa 39:33 Ellan johtama kentällinen vei Welhottaret tärkeään 1-2 johtoon, ja ajassa 52:02 jo ratkaisevan tuntuiseen 1-4 johtoon, syöttäjänä Ella itse. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Ella juhli kentällä railakkaasti yhdessä joukkueensa kanssa Welhottarien historiallista nousua Salibandyliigaan. Pari viikkoa myöhemmin Ella sai lisää mieluisia uutisia; U16-tyttöjen päävalmentaja kutsui Ellan mukaan maajoukkueleirille Latviaan. Samaan matkaan lähti myös toinen Ella (Jolkkonen). Toukokuussa pelatut maaottelut olivat tälle kaksikolle ensimmäiset viralliset maaottelut. 

Kesällä 2019 Ella ja Welhottaret olivat jännän äärellä; ensimmäinen kausi Salibandyliigassa häämötti edessä, ja töitä tehtiin innokkaasti sitä varten. Samaan aikaan myös B-tyttöjen joukkue valmistautui SM-karsintoihin, joissa myös Ellan oli määrä olla joukkueen kantavia voimia. Taivaalle alkoi kuitenkin kerääntymään tummia pilviä, sillä pidempään jatkuneet kivut polvissa olivat äityneet niin pahoiksi, etteivät ne helpottaneet edes pitkällään ollessa. Harjoitteleminen ja pelaaminen onnistui lähinnä buranan voimalla. Ella hakeutuikin asiantuntijan pakeille, jonka tekemän diagnoosin mukaan kyseessä oli ns. hyppääjän polvi. Diagnoosin myötä oli selvää, että edessä olisi kuntoutusjakso, joka tulisi pitämään Ellan poissa pelikentiltä - kuinka pitkään, sitä saattoi vain arvailla

Reilu kuukausi myöhemmin, Welhottarien ensimmäinen kausi Salibandyliigassa oli alkamassa juhlavasti jäähalliottelulla. Pelaajien nimikyltit ja peliasut olivat pukuhuoneessa aseteltu tyylikkäästi paikoilleen; joukossa oli luonnollisesti myös paikka Ellalle, sillä Welhottaret tahtoivat pitää huolta omastaan. Vaikka joukkue ja joukkuekaverit olivatkin Ellalle tärkeitä, oli joukossa kuitenkin vaikea olla;

”Halu kentälle olisi ollut kova, joten joukkueen mukana oleminen ja pelien katsominen tuntui lähinnä itsensä kiusaamiselle. Ja kun oma mieli oli matalalla, ei muidenkaan tsemppaamisesta tullut mitään. En halunnut vaikuttaa negatiivisesti muihin enkä kiusata itseäni, joten tuntui lopulta helpommalta ottaa etäisyyttä, ja olla poissa joukkueesta, kuin joukkueen kanssa.”

Kausi 2019/2020 etenikin lopulta Welhottarien ja Ellan osalta pitkälti erillään; Welhottaret taistelivat pelikentillä, ja Ella kuntosalilla. Yhteinen ajatus oli se, että mikäli Welhottarien kausi jatkuisi keväällä riittävän pitkälle, ja polvi kuntoutuisi, tiet jälleen kohtaisivat. Näin ei kuitenkaan ennättänyt käymään, koska Ellan kuntoutus edelleen kesken Welhottarien kauden päättyessä helmikuussa suoraan säilymiseen ilman jatkopelejä.

Maaliskuussa Ellan polven kuntoutus oli edennyt jo siihen pisteeseen, että fysioterapeutti antoi jälleen peliluvan. Tuossa vaiheessa Ellalle oli tarjolla vielä B-tyttöjen joukkueen pelejä. Jäljellä oli ylialueellisen aluesarjan viimeinen turnaus, sekä B-tyttöjen SM-sarjan playoff-karsinnat. Pitkä lähes 8 kuukauden odotus oli vihdoin päättymässä. B-tyttöjen joukkue oli maaliskuisena perjantai-iltana pitämässä viimeistelyharjoituksia sunnuntain turnausta varten, kun Salibandyliiton tiedote tavoitti Ellan ja koko tyttöjen joukkueen – Salibandyliitto oli päättänyt pysäyttää kaikki sarjat koronaviruksen takia. Hieman myöhemmin kausi päätettiin keskeyttää lopullisesti. Tämä tarkoitti sitä, että Ellan paluu pelikentille siirtyi jälleen.

Koronan sävyttämä kevät esti pitkään joukkueharjoittelun - se antoi kuitenkin samalla mahdollisuuden panostaa yksilölliseen harjoitteluun. Welhottaret käynnistivätkin omatoimisen harjoittelun huhtikuun alusta alkaen fysiikkavalmentaja Samu Koskisen etäohjauksessa. Kesäkuussa rajoitusten purkautuessa Welhottaret kokoontuivat jälleen lajiharjoituksiin.Joukkueharjoituksiin palaaminen jännitti Ellaa jonkin verran, sillä ympäristö, johon hän oli palaamassa, oli erilainen kuin mistä hän vuotta aiemmin oli jäänyt pois - joukkueen pelaajien ja tekemisen taso oli noussut merkittävästi hänen poissaolonsa aikana. Lisäksi Ellaa mietitytti se, kuinka hänet otetaan vastaan joukkueessa tauon jälkeen. Nämä mietinnät olivat kuitenkin turhia, sillä joukkue otti Ellan vastaan mitä lämpimimmin - itse harjoituksissa Ella tunsi olevansa fyysisesti muita perässä, mutta pallon kanssa taidot eivät olleet juurikaan kadonneet mihinkään. Paluu joukkueeseen oli siis fyysistä ”piiputusta” lukuun ottamatta onnistunut. Sitä se on myös ollut kesän osalta - Ella ja Welhottaret ovat harjoitelleet läpi kesän, jotta lähtökohdat alkavaan kauteen olisivat mahdollisimman hyvät.

Nyt kolme ja puoli kuukautta myöhemmin näyttää vahvasti siltä, että Ellan ensimmäinen liigaottelu on vihdoin edessä. Monelle se olisi ikimuistoinen pelkästään siitä syystä, että kyseessä on se ensimmäinen liigaottelu. Ellan kohdalla kyse on kuitenkin jostain paljon merkittävämmästä;

”Olen onnellinen siitä, että pääsen vihdoin ja viimein pelaamaan. Takaiskujen seurattua toisiaan, ajatus lopettamisestakin ennätti käymään mielessä. Olen ylpeä itsestäni, että olen jaksanut tehdä hommia, jotta pääsin takaisin tähän pisteeseen.”

Tämän ylpeyden jakaa myös pelikaverit, kuin myös Ellan vastuuvalmentaja Panu Lappi;

”Nuoresta iästään huolimatta Ella on ehtinyt kokemaan tässä lajissa paljon – positiivisuuden lisäksi myös sen nurjan puolen. Ei ole helppoa ollut seurata vierestä, kuinka pettymys on seurannut toistaan. Toisaalta on ollut ilo nähdä, kuinka Ella ei ole harmituksestaan huolimatta antanut pettymyksille periksi, vaan on taistellut itsensä takaisin peliin mukaan entistä vahvempana. Aivan kuten pelikentillä – jokainen vaihto ja peli täysillä loppuun saakka. Mahtavaa olla jakamassa hänen kanssaan sitä kokemusta, kun hän pääsee jälleen pelikentille.”

Vaikka kokemus onkin ollut Ellalle pitkä ja rankka, osaa hän siitä löytää myös positiivisia puolia;

”Koen kasvaneeni näiden koettelemusten myötä henkisesti paljon. Nykyään osaa arvostaa ja nauttia mahdollisuudesta harrastaa, ja ylipäänsä että on terveitä päiviä. Vaikka harrastamiseen liittyy edelleen ajoittain erilaisia negatiivisia tunteita ja vastoinkäymisiä, osaa niitäkin nykyään käsitellä ja kohdata paremmin. Oma asenne on muuttunut. Tauon ja kuntoutuksen aikana huomasin myös sen, että elämää on salibandykuplan ulkopuolellakin.”

Ellan ja Welhottarien kausi F-liigassa alkaa lauantaina 19.9.2020 vierasottelulla Pirkkalan Pirkkoja vastaan.

Hyppää mukaan Instagramissa: 
https://www.instagram.com/welhottaret/

Voit myös tukea Welhottaria ostamalla kausikortin:
https://www.seat4.me/kausikortit/sb-welhot


Jaa uutinen

Viimeisimmät uutiset