32-vuotias Simo Leppänen toimii Welhoissa miesten edustusjoukkueen päävalmentajana ja seuratyöntekijän nimikkeellä. Joensuusta kotoisin oleva mies on ollut mukana salibandyssä jo nuoresta pitäen. Vuosien varrella hänen matkansa on lähtenyt Joensuusta Kajaaniin. Vuoden 2020 toukokuusta lähtien pysäkiksi on kolmen kauden ajaksi valikoitunut Kuopio ja Welhot.


Leppänen pelasi Josban junioreissa yläaste- ja lukioikäisenä. Myöhemmin hän pelasi Pyhäselän alasarjoissa salibandya. ”Sitten menin armeijaan, jolloin salibandyyn tuli tauko. Samaan tupaan sattui Outokummun Pallossa pelannut kaveri, joka houkutteli minut pelaamaan. Pyhäselällä ja Outokummulla oli aikoinaan kiivaita matseja!”, hän kommentoi. Leppänen pelasi Outokummussa 8 vuotta, ollen mukana sarjanousuissa nelosdivarista kolmoseen ja kolmosdivarista kakkoseen.

Leppänen on suorittanut Salibandyliiton HVK:n (huippuvalmentajakoulutus). Valmentamisesta hänellä on kokemusta jo 17-vuotiaasta asti: ”Aloitin Pyhäselällä poikien valmentamisen 17-vuotiaana ilman mitään ohjeita tai opastusta. Lajitaustani jääkiekon ja salibandyn parissa auttoi tehtävään orientoitumistani. Juniorivuosieni valmentajani oli saanut minussa sellaisen kipinän aikaan, että valmentamista haluan itsekin alkaa tekemään.”

Kajaaniin muutettua Leppänen valmensi siellä paikallisen Papasin junioreita. Keväällä 2013 Welhojen alakouluvastaavana tätä nykyä toimiva Tommi Paananen opiskeli Kajaanissa ja pyysi Leppästä tuuraamaan häntä Papasin naisten kakkosjoukkueen valmentajan tehtävissä: ”Vähän sen jälkeen Papasissa valmennustehtävissä toimineet vaihtoivat paikkakuntaa ja minua ehdotettiin tilalle. Aloitin Papasissa valmennuspäällikkönä vuonna 2016.”

Leppäsen työpäivät vaihtelevat päivittäin: ”Harjoituspäivänä viimeistellään päivän treenit ja hoidetaan tarvittaessa pelaajia Akatemian puolelta tuurailemaan. Harjoitukset menevät muulle valmennukselle kommentoitavaksi ennen julkaisua. Urheilulukion aamutreenit vedetään yhdessä valmennuspäällikkö Mikko Tiihosen kanssa kolme kertaa viikossa. Päivästä riippuen arvioin pelaamista esimerkiksi videoiden kautta. Työhön kuuluu paljon kanssakäymistä pelaajien ja taustahenkilöiden kanssa.” Seuratyöntekijän toimenkuvaan kuuluvia töitä hän tekee pääasiassa keväällä ja kesällä, kun kausi ei ole käynnissä. Tehtävät ovat monipuolisia: ”Vaikka ajat olivat tänä keväänä poikkeuksellisia, pääsin hyvin tutustumaan siihen, kuinka seura toimii ja menee yhdessä eteenpäin.”

Leppänen on tyytyväinen joukkueeseensa: ”Täällä on huippu ympäristö valmentaa: pelaajat ovat motivoituneita ja he haluavat voittaa ja kehittää itseään. F-liigassa pelaajilta vaaditaan sitoutumista ja saamme treeneistä paljon irti. Olen tutustunut pelaajiin ja taustajoukkoihin henkilökohtaisesti ja se auttaa potentiaalin maksimoimista. Kiitokset myös mukana oleville vapaaehtoisille toimihenkilöille ja muille sidosryhmille, joiden myötä toiminta on mahdollista.” Leppäselle urheilu on aina ollut iso osa elämää. Toimistolla aina iloisesti hymyilevä mies saa motivaationsa siitä, kuinka voi töitä tehdessään haastaa ja kehittää itseään, ja ennen kaikkea olla mukana antamassa oppejaan pelaajille ja sitä kautta myös menestystä.

”Toivottavasti nähdään paljon porukkaa Kuopio-hallilla kannustamassa Welhoja; niin miehiä, naisia kuin nuorempiakin. Moikataan kun nähdään Welhojen paidat päällä ja ilomielin jään juttelemaankin. Mukavaa syksyn alkua kaikille!”

Erik Rönkä, Welhot


Jaa uutinen

Viimeisimmät uutiset