Panu Lappi toimii Welhojen toiminnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on tradenomi ja gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri. Hän päätti käyttää harrastuneisuuttaan ja kouluttautumisen myötä kertyneitä taitojaan urheiluseurassa hyödyksi: ”Alkujaan, noin kymmenkunta vuotta sitten, tulin seuran toiminnan piiriin naisten kakkosjoukkueen huoltajaksi. Jossain kohtaa huomasikin olevansa joukkueen rahastonhoitaja ja joukkueenjohtaja, ja sittemmin apuvalmentaja, ja lopulta vastuuvalmentaja. Ja kun innostusta ja kiinnostusta riitti, niin annoin oman panokseni laajemmin Welhojen tyttö- ja naissalibandyn kehittämiseen. Voi siis sanoa, että vapaaehtoistehtävien pajatso tuli aika lailla pelattua läpi noiden vuosien aikana.”

Seitsemän vuotta sitten harrastus yhdistyi työksi, kun Panu palkattiin seuraan toiminnanjohtajaksi. Panun tehtäviin kuuluu isossa kuvassa seuran päivittäisen toiminnan ohjaaminen ja hallinnointi. Se pitää sisällään esimerkiksi talous- ja palkkahallintoa, myyntiä & markkinointia, tiedottamista & yhteydenpitoa, ja työntekijöiden johtamista ja heille esimiehenä toimimista. Lisäksi tehtäviin kuuluu myös seuran tapahtumien suunnittelua ja toteuttamista. Edustusjoukkueiden liiganousujen myötä, myös niiden asioiden hoitaminen on kasvattanut merkittävästi työlistaa. Edellä mainittujen isompien kokonaisuuksien lisäksi seuran työntekijät jalkautuvat myös sinne missä tarvitaan. Monet näistä tehtävistä on hyvin arkisia askareita. Panun kohdalla se on tarkoittanut viime vuosina vaikkapa tavaroiden kuljettamista paikasta A paikkaan B lipunmyyntiä ja järjestyksenvalvontaa miesten edustusjoukkueen ottelutapahtumissa, kerhojen- ja kilparyhmien ohjaajien paikkausta, mainostarrojen asentamista Kuopio-hallin kaukalopaloihin, ja niin edelleen. Lappi myöntääkin, että työ Welhoissa on hyvin monipuolista, eikä aika toiminnanjohtajan työssä käy pitkäksi.

”Jos vertaa sitä hetkeä, kun tulin Welhojen toimintaan mukaan nykyhetkeen, niin paljon on seurassa tapahtunut tuossa välissä. Olemme tänä päivänä yksi Suomen suurimmista salibandyseuroista – kilpatoiminnassa mukana on reilu parikymmentä joukkueyhteisöä, ja harrastetoiminnassa sama määrä. Lisäksi vuosittain järjestetään useita merkittäviä salibandytapahtumia, ja molemmat edustusjoukkueet pelaavat F-liigassa. Kaikkinensa seuran toiminnan piirissä on kaikkinensa tuhatkunta henkilöä eri tasoilla, niin harrastajina, toimihenkilöinä, työntekijöinä ja muita toimijoina. Jos tätä kokonaisuutta miettii, niin yritysmaailmassa puhuttaisiin suuryrityksestä. Ei siis ihme, että tässä on jos jonkinlaista tehtävää tehtävänä, eikä niihin kaksi kättä hyvinkään usein edes riitä.”
 
Syy miksi Panu lähti mukaan työntekijäksi, ja mikä saa hänet työssä edelleen pysymään, on työn päämäärä ja tavoite – se että seura liikuttaa lapsia, nuoria ja aikuisia, ja kantaa näin yhteiskunnallista vastuuta edistämällä ihmisten hyvinvointia liikunnan kautta.

”Merkityksellisyys on edelleen se minun tärkein motivaationi lähde, ja siksi minä arvostan tätä työtä, työntekijöitä ja vapaaehtoisia tässä ympärillä. Tykkään myös tehtävään liittyvästä vastuusta ja vapaudesta, sekä mahdollisuudesta olla rakentamassa tätä Welhojen tarinaa. On ollut mukava nähdä oma kädenjälki siinä, minkälaiseksi seura on seitsemän vuoden aikana kehittynyt. Omalla tavallaan tuntuu myös etuoikeutetulta kuulua siihen yhteisöön, jolla tämä on yhdessä rakennettu. Kolmas merkittävä asia on yhteisöllisyys. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys on iso voimavara, ja urheiluseuratoiminnassa nämä ovat keskiössä - aivan kuten muuallakin työelämässä. Aiemmissa työpaikoissani kaupan alalla sekä Puolustusvoimilla kriisinhallintajoukoissa totuin toimimaan tiiviissä yhteisöissä, joten työskentely urheiluseurassa on ollut luonnollista jatkumoa niille.”

Salibandy kuuluu vahvasti Panun elämään myös hänen vapaa-ajallaan. Työnsä ulkopuolella hän toimii seuran naisten edustusjoukkueen vastuuvalmentajana.  Kiinnostus valmentamiseen on kasvanut viime vuosina siinä määrin, että Panu suoritti hiljattain valmentajan ammattitutkinnon ja salibandyn Huippuvalmentaja -koulutuksen (VAT+HVK). Valmennustyön lisäksi Panu on mukana vaikuttamassa F-liigan naisten kehitystyöryhmässä, sekä Salibandyliiton alueellisena tyttösalibandyn asiantuntijana.

”Jos tätä kokonaisuutta miettii, niin ei salibandy ole itselleni pelkästään työ, vaan se on elämäntapa. Eikä Welhot ole pelkästään työnantaja, vaan se on toinen koti, jolle itse on antanut paljon, ja saanut myös paljon takaisin. Joskus ruuhkaisimpina aikoina tulee toki pohdittua, että onko tässä mitään tolkkua, mutta vaikea kuvitella, että tekisin mitään muutakaan.”

Panu lähettää lukijoille seuraavat terveiset: ”Haluan kiittää jokaista toiminnassamme mukana olevaa – Me yhdessä olemme Welhot. Haluan myös lämpimästi toivottaa tervetulleeksi mukaan jokaisen uuden harrastajan ja toimijan, jolla on kiinnostusta tulla mukaan. Uskon että meiltä löytyy mielekästä tekemistä jokaiselle.”


Jaa uutinen

Viimeisimmät uutiset