Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus, COVID-19. Sittemmin koronavirus on levinnyt maailmanlaajuisesti. Tarkempaa tietoa viruksesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta, osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19
Koronavirus ei tällä hetkellä (10.3.2020) vaikuta merkittävästi seuratoimintaamme. Seuraamme yleistä uutisointia ja viranomaisilta sekä Salibandyliitolta tulevaa ohjeistusta. Tarvittaessa linjaamme asiaa uudelleen.
Pyydämme jäseniämme huomioimaan seuraavat asiat päivittäisessä toiminnassa:

YLEISOHJE SAIRASTUMISIIN:
Yleisohjeena (taudista riippumatta) todettakoot, että mikäli tunnet itsesi kipeäksi, on esimerkiksi harjoitukset/pelit syytä jättää väliin. Näin estät tautien leviämistä ja nopeutat omaa toipumistasi.

ENNALTAEHKÄISY:
Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

VIRUKSEN TARTTUMINEN:
Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Uusi koronavirus voi tarttuan ihmisestä toiseen. Tartuntaketjuja on todettu perheenjäsenten välillä ja terveydenhuollon henkilöstöllä. Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

MATKUSTAMINEN:
THL:n 3.3. tiedon mukaan epidemia-alueeksi määritellään tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä koko Italia. Epidemia-alueella matkustamiseen liittyy korkea riski tartuntaan. Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella ja sinulle tulee kuumetta, yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden sisällä alueella matkustamisen jälkeen, ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen.

Jaa uutinen

Viimeisimmät uutiset