Naisten edustusjoukkue todisti kuuluvansa Naisten Salibandyliigaan


Tässä jutussa summataan päättynyttä kautta, ja siirretään jo katseita tulevaan. Artikkelin lopusta löydät myös ohjeet seuratoiminnan tukemiseen poikkeuksellisen tilanteen johdosta.


Ensimmäinen liigakausi oli kaksijakoinen

"Joukkueella on tulevalla kaudella paljon todistettavaa. Hyppäys yksittäisiin otteluihin ja NLB-tasolle on kova." Mm. näillä sanoilla salibandyn valtamedioihin kuuluva Pääkallo.fi ennakoi Welhottarien ensimmäistä kautta Naisten Salibandyliigassa. Sarjasijoitukseksi Pääkallo tarjosi Welhottarille 6.sijaa.

Näin puoli vuotta myöhemmin voidaan todeta, että hyppäys alueellista turnausmuotoisesta juoksevan peliajan 2.divisioonasta, valtakunnalliseen yksittäisinä otteluina tehokkaalla peliajalla pelattavaan Naisten Salibandyliigaan, on todellakin kova. Welhottarille se oli alkuun jopa liiankin kova, mikäli katsoo mustavalkoisesti pelkästään syyskauden tuloksia; 14 ensimmäisestä ottelusta peräti 9 päättyi tappioon. Tässä kohtaa on kuitenkin jo asiallista todeta, etteivät lopputulokset kertoneet koko totuutta joukkueesta tai sen pelaamisesta. Joukkueen pallollinen tekeminen oli ensimmäisestä ottelusta lähtien ennakkoluulotonta ja aktiivista. Joukkue kykeni hallitsemaan pelejä pallolla, ja luomaan hallinnan kautta reilusti maalipaikkoja. Ruuti oli kuitenkin märkää ja sihtikin hukassa - tehottomuudesta tuli nopeasti tapa. Tehottomuuden lisäksi pelejä vastustajille käänsivät harmittavasti myös omat virheet. Syyskausi menikin pitkälti oppirahoja maksaessa. 
 
"Näin jälkikäteen ajateltuna lähdimme kauteen monella tapaa takamatkalta verrattuna vastustajiin. Valmistautuminen ei ollut optimaalista, sillä saimme joukkueen lopullisesti kokoon vasta pari viikkoa ennen ensimmäistä ottelua. Joukkueen pelillinen prosessi oli keskeneräinen, jonka lisäksi meiltä puuttui rutiini pelata yksittäisiä otteluita - edellisellä kaudella niitä oli pelannut ainoastaan kaksi pelaajaa. Alkukauden voikin todeta menneen monella tavoin opetellessa, ja oppirahoja maksaessa. Toistuvat pettymykset alkoivat syömään joukkueen itseluottamusta, joka vaikeutti tilannetta entisestään. Pahin pohjakosketus koettiin mustan marraskuun aikana, jolloin meidän uskoa omaan juttuun mitattiin todenteolla", joukkueen vastuuvalmentajana ensimmäistä kauttaan toiminut Panu Lappi analysoi.
 

Seurahistorian ensimmäinen Naisten Salibandyliigan ottelu pelattiin jäähallissa. Kuva: Jari Turunen
 
Joukkueen kurssi alkoi kääntymään marraskuun vaihtuessa joulukuuksi, ja vuodenvaihteen jälkeen joukkueen peli lähti tuloksellisesti todelliseen lentoon. Viimeisestä 10 ottelusta irtosi lopulta 8 voittoa. Lapin mukaan kurssin kääntymisessä oli kyse pitkälti itseluottamuksesta;
   
"Itse ajattelen kurssin kääntymisen johtuneen pitkälti henkimaailman asioista, vaikka toki peliäkin saatiin hiottua koko ajan parempaan päin. Saimme jossain kohtaa onnistumisia, jotka alkoivat ruokkimaan itseluottamusta - tämä johti taas uusiin onnistumisiin. Syntyi positiivinen kierre, joka johti lopulta siihen, että joukkueen usko omaan tekemiseen ja pärjäämiseen oli niin vahva, että pelejä onnistuttiin kääntämään omaksi eduksi jopa tappiotilanteista. Tilanne kääntyi siis syyskauteen verrattuna päälaelleen".  
 
Joukkueen sijoittuminen runkosarjan 4.sijalle tarkoitti samalla suoraa säilymistä sarjassa. Tämä kelvannee jo itsessään ennakoissa peräänkuulutettuna todisteena siitä, että joukkue kuuluu jatkossakin Naisten Salibandyliigaan. Lapin mukaan ensimmäisellä liigakaudella olisi kuitenkin ollut ehkä enemmänkin saavutettavissa;
 
"Jos analysoi kautta läpi puhtaasti pelaamisen kautta, niin olimme omasta mielestäni tässä sarjassa toiseksi paras joukkue, etenkin pallollisen pelaamisen näkökulmasta. Tasonmittaus A-lohkon joukkuetta vastaan jäi lopulta 8 pisteen päähän. Kun miettii miten paljon syyskaudella itse tupeloitiin pisteitä vastustajille, niin alkuperäinen tavoite kahden parhaan joukkoon pääsemisestä olisi ollut täysin realistisesti saavutettavissa. Edellä mainitusta huolimatta olen kuitenkin äärimmäisen tyytyväinen saavutettuun 4.sijaan ja sen myötä suoraan varmistuneeseen sarjapaikkaan. Huomioiden syyskauden vaikeudet, oli niiden jälkeinen tasonnosto ja 4.sijalle nouseminen meiltä järisyttävän upea suoritus ja saavutus. Tunnen suurta ylpeyttä joukkuettamme kohtaan." 
 
 

Miia Murtorinteen (#10) oli muutettava 8v sitten Ouluun kehittyäkseen liigapelaajaksi. Ella Jolkkosen (#17) tai Olivia
Honkosen (#28) ei ole tarvinnut tehdä samaa ratkaisua, sillä nyt se on mahdollista myös Welhoissa. Kuva:Jari Turunen
 
Joukkueen tulevaisuus on tukevalla pohjalla
 
Welhojen tyttö- ja naissalibandy on ottanut vuosien saatossa isoja askeleita eteenpäin. Tyttöjoukkueiden ja pelaajien määrä on kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa moninkertaiseksi, ja pelaajaputki on tuottanut myös tyttöjen maajoukkuetason pelaajia; Ella Jolkkonen (s.2003) sekä Ella Varis (s.2003) edustivat viime keväänä U16-maajoukkueetta Latviassa, ja Olivia Honkonen (s.2001) oli mukana viime kesänä U19-leiriryhmässä. Tältäkin osin naisten edustusjoukkueen nouseminen ja loistavat otteet Salibandyliigassa ovat tulleet Lapin mukaan kreivin aikaan;
 
"Jos verrataan tilannetta 8 vuoden takaiseen, niin tuolloin nykyinen kapteenimme Miia Murtorinne joutui tekemään nuorena tyttönä kovan päätöksen, ja muuttamaan Ouluun kehittyäkseen liigapelaajaksi. Nyt olemme siinä tilanteessa, että nuorten tai vanhempienkaan pelaajien ei tarvitse enää miettiä muuttamista salibandyn vuoksi Ouluun tai millekään muullekaan paikkakunnalle, vaan he voivat kehittyä ja pelata Salibandyliigaa Kuopiossa, joka on vallan hyvä kaupunki ihmisen asua. Ja nuorista kun puhutaan, niin Kuopiosta löytyvät myös monipuoliset ja laadukkaat opiskelumahdollisuudet."
 
"Ja jos mietitään millainen meidän debyyttikausi liigakentillä oli, niin siitä on äärimmäisen hyvä lähteä ponnistamaan ylöspäin, niin kentän sisäpuolisissa kuin ulkopuolissakin asioissa. Mikäli toiminnan kehittäminen jatkuu tulevaisuudessa edelliskausien tapaan, on hyvin mahdollista ja miksei jopa todennäköistä, että Welhot nähdään ennemmin tai myöhemmin myös Salibandyliigan A-lohkossa. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii tahtoa,  uskoa ja ylpeyttä tehdä omaa juttua pitkäjänteisesti." 
 
Lappi mainitsee tästä positiivisena esimerkkinä FBC Loiston, joka nousee ensi kaudeksi B-lohkosta A-lohkoon. Loiston nykyinen pelaajarunko on kasvanut yhdessä junnuista aikuisiän kynnykselle, ja vuosien yhteinen työ huipentui nousuun korkeimmalla sarjatasolle. Joukkueen yhdessä pysyminen ei ole ollut itsestäänselvyys, sillä taitavia tyttöjä on tiettävästi kosiskeltu matkan varrella moneen suuntaan. Nuorten tyttöjen usko omaan tekemiseen piti heidät kutienkin Loistossa, ja nyt he saavat siitä yhdessä palkinnon. 
 
Welhojen paikka Salibandyliigassa palvelee myös Savo-Karjalan alueen muita kärkijunioreita. Ensimmäisellä liigakaudella Welhottarien riveissä pelasivat rinnakkaisedustuksella Josba-Junioreiden Sofia Pykäläinen (s.2003) sekä FB Factorin Kiia Kokko (s.2002). Molemmat tytöt nousivat Lapin mukaan välittömästi joukkueen runkopelaajiksi.
 
"Näen äärimmäisen tärkeänä, että meidänkin alueelta löytyy yksi Salibandyliigassa pelaava lippulaivajoukkue, johon alueen tavoitteelliset tyttöjuniorit voivat pyrkiä. Sofia ja Kiia kuuluvat ehdottomasti tämän kategorian kärkipäähän, ja molemmat sen myös omilla otteillaan osoittivat. Kokonaisuutena ajatellen me saimme heistä joukkueelle kaksi tärkeää runkopelaajaa, ja pystyimme vastavuoroisesti tarjoamaan heille heidän kehitystasolleen sopivan ympäristön, joten voidaan puhua todellisesta win-win-tilanteesta."
 

Rinnakkaisedustuksella Welhoissa pelannut Sofia Pykäläinen nousi joukkueen avainpelaajiksi ensimmäisellä liigakaudellaan.
Kuva:Jari Turunen
 
 
Näkymä kauteen 2020/2021 on valoisa
 
Koronavirusepidemialla on vaikutuksensa myös urheiluun. Tällä hetkellä seuran kaikkien joukkueiden harjoitustoiminta (ml. edustusjoukkueet) on tauolla. Joukkueharjoitukset jatkuvat vasta sitten, kun se viranomaisten suosituksesta on turvallista. Voi siis olla, että joukkueiden harjoitusten käynnistymistä saadaan odotella vielä pidempi tovi.
 
Jos koronavirusepidemiaa ei huomioida, on edustusjoukkueen tilanne vastuuvalmentajana jatkavan Lapin mukaan ensi kauden osalta erittäin valoisa:
 
"Näyttäisi siltä, että saamme kasaan erittäin kilpailukykyisen joukkueen. Viime kauden runkopelaajat ovat pääsääntöisesti jatkamassa joukkueessa myös tulevalla kaudella, ja olemme saamassa ulkopuolelta heidän ympärilleen myös mielenkiintoisia vahvistuksia. Lisäksi seuran junioriputkesta on kasvamassa lisää kyvykkäitä junioreita, jotka tulevat varmastikin kesällä kisaamaan kovasti ensi kauden pelipaikoista. Tämän hetken näkymällä ensi kauden joukkueella on kaikki mahdollisuudet kilpailla B-lohkon kärkisijoituksista." 
 
"Tällä hetkellä kuitenkin odotellaan, että koronaepidemia hellittäisi, jotta pääsemme takaisin harjoituskentille. Kovin nopeasti se ei taida tapahtua, mutta kuluneen sanonnan mukaisesti hyvää kannattaa odottaa!"

 

TUE TOIMINTAAMME

WELHOSYDÄN KAUSIKORTTI
sisältää KAIKKI miesten ja naisten edustusjoukkueiden kotiottelut kaudella 2020/2021

Hinta: 129€
osta: 
TÄSTÄ


KANNATTAJAJÄSENYYDET

Welhojen kannattajajäsenmaksu (yksityishenkilö)
 - 30€ / kausi
 - liity kannattajajäseneksi 
TÄSTÄ

Welhojen kannattajajäsenmaksu (yritykset / yhteisöt) 
 - 500€ / kausi
 - liity kannattajajäseneksi 
TÄSTÄJaa uutinen

Viimeisimmät uutiset