ME.WELHOT: Haastattelussa Niko Eskelinen

ME.WELHOT. kuvastaa Welhoissa mukana olevia ihmisiä, tarinoita, joukkueita ja tapahtumia, jotka muodostavat Welhojen yhteisön. Kauden aikana julkaisemme joka kuukausi ME.WELHOT. haastattelun.

Manageri Niko Eskelinen on kuluvan kauden ajan pitänyt huolen siitä, että Welhojen miesten edustusjoukkueella on edellytykset pelata Suomisarjassa. Hänen huomassaan joukkue tavoittelee keväällä sarjanousua korkeampaan Inssi-Divariin.

Nikon vastaus hänen tehtävänkuvaansa liittyvässä kysymyksessä kertoo samaan aikaan vähän ja paljon. Nikolla viikkorutiineihin kuuluu yhteistyökumppanuus- ja talousasioita, pelaajasopimusasioita, talkoiden organisointia, varusteiden hankintaa, tapahtumien organisointia ja markkinointia, vapaaehtoisten rekrytointia ja johtamista, ja monenlaista muuta käytännön asiaa. Nilsiässä asuva Niko käy myös lajiharjoituksissa valmentajan roolissa aina kun omilta menoiltaan kerkeää. Tehtävää on siis laidasta laitaan.

Vaikka Nikolla on managerin roolissa langat tiukasti omissa käsissään, on ympärillä luonnollisesti myös tiimi, jonka kanssa joukkueen arkea pyöritetään.

”Tiimiin kuuluvat päävalmentaja Jani Jormakka, valmentajat Henri Forsblom ja Petri Lesch, sekä huoltaja Veli Rissanen. Lisäksi meillä on pelaajista koostuva mediatiimi, joka vastaa joukkueen sosiaalisen median kanavista. Kotiottelutapahtumissa on pelaajavastuu, jossa jokaiselle pelaajalle tulee noin yksi kotiottelu, jossa kotiväestä tullaan auttamaan esimerkiksi kahviomyyntiin. Tietyt toimitsijat, kuuluttajat ja tulostauluvastaavat on, mutta heillekin on lisää tarvetta.”

Tukea Niko saa myös Welhojen toiminnanjohtaja Panu Lapilta, joka vastaa mm. joukkueen rahaliikenteestä ja talouden seurannasta.

Niko hyppäsi managerin rooliin varsin nopealla aikataululla keväällä 2023. Edeltävällä kaudella Pohjois-Savon Welhot ry:n (PSW) alla toiminut joukkue, ajautui jo ensimmäisellä toimintakaudellaan haasteisiin, joiden myötä joukkueen toiminta oli vaarassa loppua kokonaan. Näytti pitkään siltä, että joukkueen toiminnan jatkamiselle ei löytyisi edellytyksiä. Lopulta joukkueen toiminta saatiin pelastettua yhteistyössä Salibandyseura Welhot ry:n kanssa, Nikon ottaessa managerin roolin hoidettavakseen.

”Jos ollaan rehellisiä, niin jos en olisi lähtenyt tähän viime toukokuussa, niin miesten joukkuetta ei olisi. Jonkun piti ottaa tämä homma haltuun, jotta toiminnalla oli mahdollisuus jatkua. Viime vuonna olin PSW:ssä fysiikkavalmentajana. Tiesin, että meillä on hyvä mahku saada takaisin pelaajia Kuopioon, ja sen myötä mahdollista saada kasaan kova joukkue, niin olisi harmittanut, jos se olisi jäänyt tekemättä. Nyt meillä on Suomisarjassa semmoinen joukkue, jolla on mahdollista nousta Divariin.”

Niko mainitsee myös, että hyvän verkostoitumisen avulla hän on edesauttanut muutaman paluumuuttajan tuloa Welhoihin. Luottamusta Niko on kerännyt, sillä kontaktien lisäksi hän on pyrkinyt järjestämään pelaajille mahdollisimman hyvät olosuhteet. Juankosken Pyrkivän kasvatilla on tietämystä siitä kuinka korkealla tasolla kilpailevan joukkueen toimintaa tulisi järjestää, sillä Suomisarjan lisäksi, hän oli pelaajana mukana myös Welhojen liigajoukkueessa kahden vuoden ajan.

”Tiedän millaista on olla pelaajan roolissa ja tavoitteena on, että tekisi kaikki niin hyvin, että pelaajien olisi hyvä olla.”

Welhojen miesten edustusjoukkueen tulevaisuuden suhteen Niko on toiveikas:

”Koen, ja olen aina kokenut Welhot Pohjois-Savolaisen lippulaivana, ja sitä kohti ollaan taas menossa. Haluaisin, että Welhot olisi tulevaisuudessa semmoinen koko Pohjois-Savon joukkue, jossa on kova tekemisen taso, johon pelaajat haluavat pyrkiä, ja jota yleisökin haluaa tulla katsomaan.”

Myös Welhojen toiminnanjohtaja Panu Lappi halusi avata Nikon merkitystä edustusjoukkueen toiminnalle tässä henkilökuvassa:

”Jokainen joukkueemme, edustusjoukkueet mukaan lukien, tarvitsevat toimiakseen riittävän henkilö-, talous- ja pelaajaresurssit. Totuus on, että olemme vuosien varrella joutuneet edustusjoukkueiden kanssa painimaan niin riittämättömien talous- kuin henkilöresurssienkin kanssa. Jälkimmäisen puutteen vuoksi edustusjoukkueiden toimintaa sekä ottelutapahtumia on jouduttu organisoimaan pitkälti työntekijöiden voimin, kaiken muun työtehtävien ohessa. Olemme tehneet sen, mitä olemassa olevilla resursseilla on kyetty tekemään, mutta paljon on jäänyt matkan varrella tekemättäkin – tämä on varmasti heijastunut kaikessa ja kaikille. Nikon mukaan tulon myötä olemme kuitenkin ensimmäistä kertaa siinä tilanteessa, että miesten edustusjoukkueella on oma johtaja, joka keskittyy vain ja ainoastaan sen joukkueen toiminnan organisointiin, johtamiseen ja kehittämiseen. Faktaa on se, että ilman Nikon panosta edustusjoukkueen toimintaa ei olisi kyetty siirtämään viime kauden jälkeen PSW:stä takaisin meidän yhdistyksemme alle. Voidaan siis sanoa, että Nikon merkitys miesten edustusjoukkueen toiminnalle on ollut korvaamaton. Tästä hatun nosto, ja iso kiitos Nikolle jo tässä vaiheessa.”

Yhden miehen harteille ei Lappikaan haluaisi liikaa kuormaa kasata:

”Haluan tässä kohtaa lähettää suuret kiitokset myös kaikille niille henkilöille, jotka ovat tällä kaudella olleet mukana järjestämässä edustusjoukkueen toimintaa ja ottelutapahtumia. Onpa rooli ollut pienempi tai suurempi, niin jokainen tekijä on ollut kokonaisuuden kannalta tärkeä.”

”Totuus on se, että mitä enemmän meillä on tekijöitä, niin sen vahvempia olemme, ja sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia saada asioita ja kehitystä aikaan. Yksittäisen henkilön harteille ei tule kasata liian suurta kuormaa, koska vahvimmatkin hartiat antavat lopulta periksi liian suuresta kuormasta. Vaikka Nikollakin on vahvat hartiat, niin on tärkeää, että ympärillä olevaa tiimiä saadaan jatkoa ajatellen laajennettua, olipa kyse sitten varainhankinnasta, ottelutapahtumien järjestämisestä tai mistä muusta tahansa. Mukaan pääsee pienelläkin panoksella, ja ilman erityisosaamista. Tärkeintä on halu olla mukana auttamassa, ja rakentamassa edustusjoukkueen tulevaisuutta, koska kuten olimme jo viime keväänä nähdä, ilman riittävää määrää tekijöitä sitä ei välttämättä ole.”

Mikäli olet kiinnostunut tuomaan oman panoksesi edustusjoukkueen toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen, ota rohkeasti yhteyttä manageri Niko Eskeliseen (niko.eskelinen@welhot.fi).

Myös joukkue tarvitsee tukeasi – tule kannustamaan keltamustat Cup-voittoon, ja tuo myös kaverisi.

Miesten edustusjoukkueen seuraava kotiottelu pelataan lauantaina 24.2.2024 klo 18:30 alkaen. Vieraaksi Lippumäkeen saapuu Lahden Pelicans. Ottelu on Suomen Cupin aluefinaali. Tule paikan päälle seuraamaan savolaista huippusalibandyä!